ŻURAWINA - ZDROWOTNA MOC NATURY - WŁAŚCIWOŚCI

Żurawina to roślina, która wywodzi się z rodziny roślin wrzosowatych. W Polsce występują dwie odmiany: żurawina wielkoowocowa - Vaccinium macrocarpon i żurawina błotna - Vaccinium oxycoccus.

Obie rośliny wytwarzają jadalne czerwone, kwaśne owoce. Jednak w Polsce tylko jedną z nich można spotkać dziko rosnącą - żurawinę błotną. Natomiast żurawina wielkoowocowa ma większe znaczenie gospodarcze i to właśnie ten gatunek hoduje się na przemysłową skale.

Ludzkość na świecie od pokoleń ceniła sobie wszechstronne właściwości żurawiny. W czasach średniowiecza Hildegarda z Bingen zalecała żurawinę kobietom borykającym się z bolesnymi i skąpymi miesiączkami. Natomiast plemiona Indian owoce wykorzystywały do przemywania ran i odkażania ich z toksyn po strzałach. Współcześnie w Polsce nie jest dość popularna mimo iż można ja spotkać na torfowiskach i w lasach. Liczne badania naukowe dowodzą iż owoce tej rośliny choć są mało odżywcze tworzą niesamowitą bombę zdrowotną dla naszego organizmu. Dlaczego ? Przyjrzyjmy się co takiego zawierają w sobie te małe owoce:


  • witaminy: A, C, B1, B2, E, K
  • błonnik
  • białko
  • mikroelementy
  • węglowodany
  • mangan
  • duże ilości antyoksydantów które działają m.in. bakteriobójczo
  • kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy
  • kwas benzoesowy i chinowy - odpowiedzialne m.in. za długotrwałe utrzymanie świeżości owoców po zerwaniu. Skutecznie hamują proces psucia się owoców. Można ją przechowywać w lodówce do kilku tygodni a w zamrażalce nawet do roku czasu.
  • cukry
  • pektyny 
  • sole mineralne: wapń, fosfor, jod
  • garbniki
  • taniny
  • rutynę 
  • barwniki antocyjanowe


Żurawina Stosowana była przez zielarzy na wiele schorzeń i dolegliwości. Stosowano ją jako naturalny antybiotyk. Obecnie naukowcy po przeprowadzeniu licznych badań uważają iż jest to jedna z najbardziej wartościowych roślin pod względem właściwości leczniczych. Zatem warto ją spożywać! 

Z owoców Żurawiny można przygotować wiele przetworów m.in.:
  • sok - poleca się  osobom osłabionym cierpiącym na anemię, rekonwalescentom, osobom starszym. Aby sok działał zaleca się wypicie minimum dwóch szklanek dziennie! W przypadku profilaktyki wystarczy połowa szklanki. 
  • syropy
  • sosy
  • konfitury
  • dżemy
  • kisiel
  • galaretki
  • jako przyprawa do mięs i ryb i kiszonej kapusty
Zastosowanie liście jako naparu - herbaty sprawdzi się w przypadku:
  • problemów z nerkami i pęcherzem
  • w reumatyzmie
  • w depresji
  • przy rozwolnieniu
W poniższych dolegliwościach sprawdzi się sok:
  • może rozpuszczać kamienie nerkowe i leczyć kamice - picie w dużych ilościach. Łagodzi ataki kolki nerkowej
  • przy przeziębieniach i osłabionej odporności
  • przy anginie, rypie i zapaleniu oskrzeli
  • łagodzi kaszel i nieżyty gardła
  • poprawia apetyt i reguluje trawienie
  • przy schorzeniach wątroby
  • gojenie się ran
  • bule głowy spowodowane zaczadzeniem
Na co jeszcze pomaga żurawina:
  • delikatnie może obniżyć ciśnienie
  • zbija gorączkę
  • zapobiegają infekcjom dróg moczowych nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej i nie przyczynia się do zakwaszania moczu
  • leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego
  • stymuluje powstawanie dobrego cholesterolu (HDL)
  • zapobiega chorobom miażdżycowym
  • zmniejsza ryzyko zawału
  • ogranicza powstawanie zakrzepów i rozszerzania się naczyń krwionośnych
  • dzięki przeciwutleniaczom chroni przed powstawaniem niektórych typów nowotworów (okrężnicy czy płuc)
  • działa na higienę jamy ustnej- chroni szkliwo prze próchnicą, zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego i likwiduje szkodliwe bakterie
  • podczas menopauzy - na uczucia gorąca i zaczerwienienia skórne
  • na serce, tętnice i żyły
  • na komórki mózgowe - opóźnia ich starzenie się i zmniejsza ryzyko chorób Alzheimera i Parkinsona.

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię owoce żurawiny - chyba w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja czasem jadałam prosto z krzaczka jak spotykałam w lesie. Choć to może niehigieniczne ale nie mogłam się powstrzymać! Teraz nie mam takiej możliwości prócz sezonu wakacyjnego dlatego moim rozwiązaniem jest sok!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię żurawinę :) często u mnie w domu jest kupowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam żurawinę, szkoda tylko, że sok jest drogi, tak to piłabym codziennie:]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są droższe i tańsze ale i tak swoje niestety kosztuje. Jednak warto chociaż co jakiś czas wypić taki sok:)

      Usuń
  5. Żurawina świetnie pomaga przy zapaleniu pęcherza, odkąd biorę żurascin uro problem dla mnie nie istnieje, a co najważniejsze wszystko naturalnie.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi niezmiernie miło za każdy komentarz! Dzięki nim blog może tętnic własnym oryginalnym życiem, które każda z was współtworzy budując EKO wspólnotę tego miejsca w sieci.
Wszystkie komentarze czytam z uśmiechem:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...