Żurawina to roślina, która wywodzi się z rodziny roślin wrzosowatych. W Polsce występują dwie odmiany: żurawina wielkoowocowa - Vaccinium macrocarpon i żurawina błotna - Vaccinium oxycoccus.
Obie
rośliny wytwarzają jadalne czerwone, kwaśne owoce. Jednak w Polsce
tylko jedną z nich można spotkać dziko rosnącą - żurawinę błotną.
Natomiast żurawina wielkoowocowa ma większe znaczenie gospodarcze i to
właśnie ten gatunek hoduje się na przemysłową skale.
Ludzkość na świecie od pokoleń ceniła sobie wszechstronne właściwości żurawiny. W czasach średniowiecza Hildegarda z Bingen
zalecała żurawinę kobietom borykającym się z bolesnymi i skąpymi
miesiączkami. Natomiast plemiona Indian owoce wykorzystywały do
przemywania ran i odkażania ich z toksyn po strzałach. Współcześnie w
Polsce nie jest dość popularna mimo iż można ja spotkać na torfowiskach i
w lasach. Liczne badania naukowe dowodzą iż owoce tej rośliny choć są
mało odżywcze tworzą niesamowitą bombę zdrowotną dla naszego organizmu.
Dlaczego ? Przyjrzyjmy się co takiego zawierają w sobie te małe owoce:
- witaminy: A, C, B1, B2, E, K
- błonnik
- białko
- mikroelementy
- węglowodany
- mangan
- duże ilości antyoksydantów które działają m.in. bakteriobójczo
- kwasy organiczne: cytrynowy i jabłkowy
- kwas benzoesowy i chinowy - odpowiedzialne m.in. za długotrwałe utrzymanie świeżości owoców po zerwaniu. Skutecznie hamują proces psucia się owoców. Można ją przechowywać w lodówce do kilku tygodni a w zamrażalce nawet do roku czasu.
- cukry
- pektyny
- sole mineralne: wapń, fosfor, jod
- garbniki
- taniny
- rutynę
- barwniki antocyjanowe
Żurawina
Stosowana była przez zielarzy na wiele schorzeń i dolegliwości.
Stosowano ją jako naturalny antybiotyk. Obecnie naukowcy po
przeprowadzeniu licznych badań uważają iż jest to jedna z najbardziej
wartościowych roślin pod względem właściwości leczniczych. Zatem warto
ją spożywać!
Z owoców Żurawiny można przygotować wiele przetworów m.in.:
- sok - poleca się osobom osłabionym cierpiącym na anemię, rekonwalescentom, osobom starszym. Aby sok działał zaleca się wypicie minimum dwóch szklanek dziennie! W przypadku profilaktyki wystarczy połowa szklanki.
- syropy
- sosy
- konfitury
- dżemy
- kisiel
- galaretki
- jako przyprawa do mięs i ryb i kiszonej kapusty
Zastosowanie liście jako naparu - herbaty sprawdzi się w przypadku:
- problemów z nerkami i pęcherzem
- w reumatyzmie
- w depresji
- przy rozwolnieniu
W poniższych dolegliwościach sprawdzi się sok:
- może rozpuszczać kamienie nerkowe i leczyć kamice - picie w dużych ilościach. Łagodzi ataki kolki nerkowej
- przy przeziębieniach i osłabionej odporności
- przy anginie, rypie i zapaleniu oskrzeli
- łagodzi kaszel i nieżyty gardła
- poprawia apetyt i reguluje trawienie
- przy schorzeniach wątroby
- gojenie się ran
- bule głowy spowodowane zaczadzeniem
Na co jeszcze pomaga żurawina:
- delikatnie może obniżyć ciśnienie
- zbija gorączkę
- zapobiegają infekcjom dróg moczowych nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej i nie przyczynia się do zakwaszania moczu
- leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego
- stymuluje powstawanie dobrego cholesterolu (HDL)
- zapobiega chorobom miażdżycowym
- zmniejsza ryzyko zawału
- ogranicza powstawanie zakrzepów i rozszerzania się naczyń krwionośnych
- dzięki przeciwutleniaczom chroni przed powstawaniem niektórych typów nowotworów (okrężnicy czy płuc)
- działa na higienę jamy ustnej- chroni szkliwo prze próchnicą, zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego i likwiduje szkodliwe bakterie
- podczas menopauzy - na uczucia gorąca i zaczerwienienia skórne
- na serce, tętnice i żyły
- na komórki mózgowe - opóźnia ich starzenie się i zmniejsza ryzyko chorób Alzheimera i Parkinsona.
Bardzo lubię owoce żurawiny - chyba w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńJa czasem jadałam prosto z krzaczka jak spotykałam w lesie. Choć to może niehigieniczne ale nie mogłam się powstrzymać! Teraz nie mam takiej możliwości prócz sezonu wakacyjnego dlatego moim rozwiązaniem jest sok!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żurawinę :) często u mnie w domu jest kupowana :)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze!
Usuńuwielbiam żurawinę, szkoda tylko, że sok jest drogi, tak to piłabym codziennie:]
OdpowiedzUsuńSą droższe i tańsze ale i tak swoje niestety kosztuje. Jednak warto chociaż co jakiś czas wypić taki sok:)
Usuńlubię ją w kosmetykach ;D
OdpowiedzUsuńz pewnością ma korzystne działanie :)
UsuńŻurawina świetnie pomaga przy zapaleniu pęcherza, odkąd biorę żurascin uro problem dla mnie nie istnieje, a co najważniejsze wszystko naturalnie.
OdpowiedzUsuń