OWIES - ODŻYWCZA ROŚLINA

Owies - Avena L. - to roślina występująca w wielu gatunkach. Jest ich ok 35. Większość z nich to rośliny
uprawne. Niektóre można spotkać dziko rosnące m.in. w Polsce. Jednym z nich jest chwast - owies głuchy. Inne gatunki dziko rosnące z kolei występują w klimacie śródziemnomorskim a także w Azji. Jednak najbardziej rozpowszechnionym i znanym jest owies zwyczajny i to o nim będzie dzisiaj mowa. Roślina ta uprawiana jest m.in. w Azji czy Ameryce południowej. To z stamtąd prawdopodobnie owies został przywieziony do Europy ok. 3000 lat temu.  W czasach kiedy znaczenie koni było większe niż obecnie zboże to było powszechnie uprawiane jako pasza m.in. w Polsce i innych krajach Eurazji. Mimo zmniejszeniu się liczebności koni aktualnie owies zwyczajny zajmuje trzecie miejsce w uprawie zaraz po pszenicy i życie. Owies oprócz paszy stosowany jest głównie do wyrobu kasz i płatków. Jednak ta roślina ma ukryte drugie dno! Zebrane przed kwitnieniem części nadziemne rośliny służą jako surowiec leczniczy. Z rośliny można uzyskać następujące produkty o korzystnym działaniu dla zdrowia:  ziarna owsa, płatki owsiane, mąka owsiana, słoma i ziele.

Roślina ta jest bogata w wiele warznych dla życia związków jak: 

  • węglowodany, 
  • sole mineralne, 
  • rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, 
  • saponiny - avenacosid A i B - występuje w zielu i słomie owsianej,
  • ziele i ziarno zawierają łatwo przyswajalne przez żywy organizm białko,
  • związki sterolowe takie jak: ß-sitosterol, avenasterol i stigmasterol, (to związki pochodzenia roślinnego, alkohole. W organizmie człowieka do grupy sterolowej zalicza się m.in. cholersterol będący składnikiem lipoprotein odpowiedzialnych za transport tłuszczów w organizmie).
  • flawonoidy - ziele owsa i słoma.
  • składniki mineralne,
  • witaminy,
  • krzem w formie rozpuszczalnej,
  • polifenolokwasy, pochodne kwasów cynamonowego i ferulowego,
  • polisacharydy nieskrobiowe - odpowiedzialne za tworzenie się tzw. błonnika, który jest niezbędny w żywieniu człowieka. Zawarte w błonniku beta-glukany są szczególnie ważne dla ludzi mających kłopoty z przewodem pokarmowym. Po ugotowaniu zamieniają się one w gęsty śluz o właściwościach żelujących, ochraniających błonę śluzową,
  • wapń, 
  • magnez,
  • potas, 
  • żelazo.

Owies zawiera ok. 3 krotnie więcej tłuszczu niż inne zboża dlatego jest dość odżywczym i energetycznym surowcem. Tłuszcz ten składa się z 40% kwasu linolowego, który pomaga zapobiegać sklerozie, 35% oleinowego i 20% palmitynowego. 


Roślina ta dzięki bogatej kolekcji związków pomaga w wielu schorzeniach i dolegliwościach.

ZASTOSOWANIE:

  • Pomocne w utrzymaniu układu nerwowego w dobrej kondycji.
  • Działanie wykrztuśnie wodnych wyciągów z ziela owsa.
  • Przeciwbólowe w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek. 
  • Jako środek mineralizujący, bogaty w rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, wpływającą korzystnie na przemianę materii, stan naczyń krwionośnych, narządów wewnętrznych, kości, zębów, skóry, włosów i paznokci. 
  • Nalewka z ziela owsa - wzmacnia system nerwowy, pomaga w bezsenności, wyczerpaniu nerwowym, pląsawicy i epilepsji. Pomocna dla pacjentów, którzy chcą zrezygnować z brania antydepresantów.
  • Kąpiele w odwarze z ziela lub słomy owsianej korzystne działają w artretyzmie, chorobie reumatycznej, kamicy nerkowej i schorzeniach nerek.
  • Owies zaleca się spożywać osobom przewlekle chorym podczas rekonwalescencji a także kobietom po porodzie ze względu na łatwe trawienie przez organizm.
  • Owies posiada zdolność regulowania poziomów estrogenu. 
  • Włókno owsa znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi. 
  • Pomaga zwalczać choroby sercowo-naczyniowe.
  • Działa korzystnie na wysokie ciśnienie krwi, otyłość, żylaki i hemoroidy.
  • W chorobach przewodu pokarmowego - zespół jelita wrażliwego, zapalenie żołądka czy zatwardzenia. 
  • Włókno owsa wspomaga formowanie się grubszego, większego stolca przyspieszając wypróżnianie się co redukuje wystawianie wyściółki jelita na czynniki rakotwórcze oraz podrażniające.
  • Ochrona organizmu przed różnego rodzaju nowotworami.  


OWIES MOŻNA STOSOWAĆ NA WIELE SPOSOBÓW:

Powierzchniowo jako:

Kąpiele w odwarze lub kosmetyki, które są polecane dla osób z alergiczną, wrażliwą skórą. Kosmetyki z owsem bądź np. maseczki z owsa dzięki substancjom śluzotwórczym stworzą na skórze nieodczuwalny filtr ochronny przed czynnikami zewnętrznymi. Owies załagodzi stany zapalne i pomoże załagodzić choroby skórne jak np. łuszczycę. 

wewnętrznie w postaci:

  • produktów przetworzonych do spożycia np. mąka, kasza
  • nalewki
  • odwaru 

4 komentarze:

  1. miałam mydło z owsem i teraz w odzywce też tam się znalazł i trzeba przyznać ,że to dobra odżywcza roślina ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też doceniam jego właściwości:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi niezmiernie miło za każdy komentarz! Dzięki nim blog może tętnic własnym oryginalnym życiem, które każda z was współtworzy budując EKO wspólnotę tego miejsca w sieci.
Wszystkie komentarze czytam z uśmiechem:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...