Owies - Avena L. - to roślina występująca w wielu gatunkach. Jest ich ok 35. Większość z nich to rośliny
uprawne. Niektóre można spotkać dziko rosnące m.in. w Polsce. Jednym z nich jest chwast - owies głuchy. Inne gatunki dziko rosnące z kolei występują w klimacie śródziemnomorskim a także w Azji. Jednak najbardziej rozpowszechnionym i znanym jest owies zwyczajny i to o nim będzie dzisiaj mowa. Roślina ta uprawiana jest m.in. w Azji czy Ameryce południowej. To z stamtąd prawdopodobnie owies został przywieziony do Europy ok. 3000 lat temu. W czasach kiedy znaczenie koni było większe niż obecnie zboże to było powszechnie uprawiane jako pasza m.in. w Polsce i innych krajach Eurazji. Mimo zmniejszeniu się liczebności koni aktualnie owies zwyczajny zajmuje trzecie miejsce w uprawie zaraz po pszenicy i życie. Owies oprócz paszy stosowany jest głównie do wyrobu kasz i płatków. Jednak ta roślina ma ukryte drugie dno! Zebrane przed kwitnieniem części nadziemne rośliny służą jako surowiec leczniczy. Z rośliny można uzyskać następujące produkty o korzystnym działaniu dla zdrowia: ziarna owsa, płatki owsiane, mąka owsiana, słoma i ziele.
Roślina ta jest bogata w wiele warznych dla życia związków jak:
- węglowodany,
- sole mineralne,
- rozpuszczalną w wodzie krzemionkę,
- saponiny - avenacosid A i B - występuje w zielu i słomie owsianej,
- ziele i ziarno zawierają łatwo przyswajalne przez żywy organizm białko,
- związki sterolowe takie jak: ß-sitosterol, avenasterol i stigmasterol, (to związki pochodzenia roślinnego, alkohole. W organizmie człowieka do grupy sterolowej zalicza się m.in. cholersterol będący składnikiem lipoprotein odpowiedzialnych za transport tłuszczów w organizmie).
- flawonoidy - ziele owsa i słoma.
- składniki mineralne,
- witaminy,
- krzem w formie rozpuszczalnej,
- polifenolokwasy, pochodne kwasów cynamonowego i
ferulowego,
- polisacharydy nieskrobiowe - odpowiedzialne za tworzenie się tzw. błonnika, który jest niezbędny
w żywieniu człowieka. Zawarte w błonniku beta-glukany są szczególnie
ważne dla ludzi mających kłopoty z przewodem pokarmowym. Po ugotowaniu zamieniają się one w gęsty śluz o właściwościach żelujących, ochraniających błonę śluzową,
- wapń,
- magnez,
- potas,
- żelazo.
Owies zawiera ok. 3 krotnie więcej tłuszczu niż inne zboża dlatego jest dość odżywczym i energetycznym surowcem. Tłuszcz ten składa się z 40% kwasu linolowego, który pomaga zapobiegać sklerozie, 35% oleinowego i 20% palmitynowego.
Roślina ta dzięki bogatej kolekcji związków pomaga w wielu schorzeniach i dolegliwościach.
ZASTOSOWANIE:
- Pomocne w utrzymaniu układu nerwowego w dobrej kondycji.
- Działanie wykrztuśnie wodnych wyciągów z ziela owsa.
- Przeciwbólowe w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach nerek.
- Jako środek mineralizujący, bogaty w rozpuszczalną w wodzie krzemionkę, wpływającą korzystnie na przemianę materii, stan naczyń krwionośnych, narządów wewnętrznych, kości, zębów, skóry, włosów i paznokci.
- Nalewka z ziela owsa - wzmacnia system
nerwowy, pomaga w bezsenności, wyczerpaniu nerwowym, pląsawicy i epilepsji. Pomocna dla pacjentów, którzy chcą zrezygnować z
brania antydepresantów.
-
Kąpiele w odwarze z ziela lub słomy owsianej korzystne działają w artretyzmie, chorobie reumatycznej, kamicy nerkowej i schorzeniach nerek.
- Owies zaleca się spożywać osobom przewlekle chorym podczas rekonwalescencji a także kobietom po porodzie ze względu na łatwe trawienie przez organizm.
- Owies posiada zdolność regulowania poziomów estrogenu.
- Włókno owsa znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
- Pomaga zwalczać choroby sercowo-naczyniowe.
- Działa korzystnie na wysokie ciśnienie krwi, otyłość, żylaki i hemoroidy.
- W chorobach przewodu pokarmowego - zespół jelita wrażliwego, zapalenie żołądka czy zatwardzenia.
- Włókno owsa wspomaga formowanie się grubszego, większego stolca przyspieszając wypróżnianie się co redukuje wystawianie wyściółki jelita na czynniki rakotwórcze oraz podrażniające.
- Ochrona organizmu przed różnego rodzaju nowotworami.
OWIES MOŻNA STOSOWAĆ NA WIELE SPOSOBÓW:
Powierzchniowo jako:
Kąpiele w odwarze lub kosmetyki, które są polecane dla osób z alergiczną, wrażliwą skórą. Kosmetyki z owsem bądź np. maseczki z owsa dzięki substancjom śluzotwórczym stworzą na skórze nieodczuwalny filtr ochronny przed czynnikami zewnętrznymi. Owies załagodzi stany zapalne i pomoże załagodzić choroby skórne jak np. łuszczycę.
wewnętrznie w postaci:
- produktów przetworzonych do spożycia np. mąka, kasza
- nalewki
- odwaru
miałam mydło z owsem i teraz w odzywce też tam się znalazł i trzeba przyznać ,że to dobra odżywcza roślina ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra!
UsuńTeż doceniam jego właściwości:)
OdpowiedzUsuńWarto o jej właściwościach wiedzieć :)
Usuń