MIŁORZĄB JAPOŃSKI - WŁAŚCIWOŚCI

Miłorząb japoński - z łaciny ginkgo biloba to jedyne drzewo z ery mezozoicznej, które przetrwało do naszych czasów. Niespełna 30 milionów lat temu drzewa te tworzyły puszcze na półkuli północnej. Współcześnie drzewo to w swej pierwotnej wersji występuje w Chinach ale z powodzeniem uprawiane jest w innych krajach m.in w Polsce jako drzewo ozdobne np. w parkach czy lecznicze.



Drzewo ma charakterystyczne liście utworzone jakby z dwóch płatów. Stąd pewnie wzięła się nazwa drzewa dwuklapowy. Nasiona miłorzębu pokryte osnówką wydzielają dość nieprzyjemne aromaty ze względu iż miąższ zawiera dużo kwasu masłowego i rożnych innych kwasów organicznych ale mimo przykrego zapachu substancje te wykorzystywane są w przemyśle farmaceutycznym jak i w kosmetycznym np. do produkcji mydeł. Ciekawe jest to iż miłorząb w porównaniu z innymi drzewami wykazuje zwiększoną odporność na grzybice, infekcje bakteryjne i wirusowe. Drzewo to to prawdziwy relikt ponieważ przez miliony lat nie zmienił swej postaci.
W wielu kulturach Miłorząb jest uważany za wyjątkowe drzewo. Np. Japończycy traktują to drzewo jak roślinę świętą i obchodzą się z nią z należytym, szacunkiem. To własnie w Japonii można spotkać się ze zwyczajem dodawania do piwa prażonych owoców miłorzębu.  Natomiast w Chinach drzewo to zwane "łapą kaczki" z powodzeniem było i jest sadzone wokół świątyni i klasztorów. W Niemczech nazywane jest włosami dziewczyny. Jego właściwości ceni wielu ludzi na świecie. 

WŁAŚCIWOŚCI:

  • wspomaga obronę przed chorobami cywilizacyjnymi
  • udrożnia, uelastycznia i wzmacnia naszycia krwionośne
  • dotlenia i zwiększa dokrwienie serca - pomocne w chorobie wieńcowej, dla osób z ryzykiem zawału jak i po przebytym zawale nie dopuszcza do tworzenia się skrzepów. 
  • dotlenia i zwiększa dokrwienie mózgu - hamuje rozwój miażdżycy
  • środek przeciw starzeniu się organizmu
  • miłorząb polecany jest dla osób zarówno młodych jak i sędziwych ze schodzeniami wieku starczego np. Alzheimer poprawia pamięć, koncentracje, orientacje.
  • Uśmierza bóle głowy spowodowane zaburzeniami w krążeniu mózgowym
  • usprawnienie mikrokrążenia w gałce ocznej i ostrości widzenia - pomocne u cukrzyków
  • usuwa szum w uszach a także uczucie zimna w kończynach górnych i dolnych.

Właściwości lecznicze i kosmetyczne pozyskuje się m.in. z liści drzewa i owoców bogatych we:

  • flawonoidy np. kwercetyny
  • terpenów np. gingolidy, bilobalid
  • kwasów organicznych poprawiających rozpuszczanie w wodzie wyżej wymienionych składników

UWAGI:

Niektóre badania wykazały iż miłorząb spożywany nieumiejętnie i dużych ilościach może prowadzić do nieporządkowanych skutków zdrowotnych. Tak wiec korzystając z dobrodziejstw tej rośliny róbmy to z ostrożnością i z zaleceniami lekarzy:)  

1 komentarz:

Jest mi niezmiernie miło za każdy komentarz! Dzięki nim blog może tętnic własnym oryginalnym życiem, które każda z was współtworzy budując EKO wspólnotę tego miejsca w sieci.
Wszystkie komentarze czytam z uśmiechem:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...