HEDYCHIUM SPICATUM - jest rośliną praktycznie nie znaną w Europie. Jednak w Azji jest to gatunek dobrze rozpoznawany i wykorzystywany od pokoleń w lecznictwie czy w pielęgnacji m.in. w Ayurwedzie. Roślina ta występuje naturalnie w rejonie Himalajów. W Azji znana jest pod różnymi nazwami jako: Van Haldi, Kapoor kachri, Sati, Sandharlika, Takhellei, Kolczasty Ginger Lily, Ginger Lily. Nazwy te dla Europejczyków brzmią zupełnie obco. Tłumacząc jedną z nich ukazuje się nam dość znane słowo jak imbir liliowy. Dlaczego liliowy? Odpowiedź jest prosta. Roślina ta cechuje się dużymi biało - pomarańczowymi kwiatami, które nie co przypominają lilie. W Indiach kwiaty imbiru liliowego są powszechnie wykorzystywane podczas rozmaitych świąt i uroczystości. Hindusi uprawiają tą roślinę jako kwiat ozdobny. Ze względu na przyjemną woń kwiaty tej rośliny używane są także w kuchni do aromatyzowania potraw. Nie rzadko kwiaty te spotkać można w hinduskich wieńcach i bukietach ślubnych. Roślina jest mrozoodporna. Kwiaty kwitną w październiku.
- Części jadalne: owocowe.
- Części lecznicze: kłącza, korzeń, olejek eteryczny.
- skrobia,
- żywice,
- kwasy organiczne,
- glikozydy,
- białko,
- cukry i związki chemiczne - sitosteroland, furanoid, diterpenowego-hedychenone i 7 - hydroxyhedychenone.
WŁAŚCIWOŚCI:
- wiatropędne,
- wykrztuśne,
- przeciwzapalne,
- ściągające,
- pobudzające,
- wzmacniające na żołądek i na układ pokarmowy,
- rozszerzające - naczynia krwionośne.
- przeciwbólowe,
ZASTOSOWANIE:
Roślinę tą można wykorzystywać do leczenia wielu chorób i dolegliwości m.in.:
- różnych chorób wątroby,
- gorączka,
- wymioty i biegunka,
- stany zapalne,
- ból,
- ukąszenia węża,
- korzenie - zapalenie oskrzeli i przeciwbólowo,
- korzenie - astma i obrażenia wewnętrzne,
- zapalenie zatok,
- skuteczne leczenie polipów nosa,
- zakażenia wirusowe,
- zapalenie stawów,
- zaćma,
- niestrawność,
- słabe krążenie krwi,
- rany,
- wrzody,
- kaszel,
- czkawka,
- Owoce - gotowane spożywane w pikantnych potrawach z soczewicy.
- Kwiaty jako aromaty do potraw.
INNE ZASTOSOWANIA:
- Jako kadzidło - suszony korzeń.
- Pielęgnacyjne - uroda.
OLEJ:
- Olej pozyskiwany jest z kłączy. Woń przypomina zapach hiacyntów.
- Olej ma właściwości silnie perfumujące.
ZWIĄZKI CHEMICZNE WYSTĘPUJĄCE W OLEJKU:
ZASTOSOWANIE OLEJKU:
- naprawcze,
- przeciwutleniacz - niszczy wolne rodniki,
- przeciwgrzybiczne - grzybica paznokci,
- hipoglikemię - spadek glukozy we krwi,
- spazmolityczne - rozkurczowe na mięśnie,
- środki cytotoksyczne - działanie niszczące komórki np. rakowe,
- uspokajające,
- depresyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciw robakom,
- przeciwbólowe,
- obniżające ciśnienie,
- rozszerzające naczynia,
- przeciw drobnoustrojom,
- Gram + i Gram - (bakterie z rodzaju Staphylococcus aureus)
- trądzik,
- skaleczenia,
- alergia skórna,
- reumatyzm,
Po tym wszystkim co ma nam do zaoferowania ta roślina chyba warto wiedzieć o jej istnieniu.
Powyższa wiedza ma tylko charakter informacyjny.
Nigdy wcześniej nie słyszałam o lilii imbirowej, właściwości ma bardzo wiele, ciekawa jestem, czy można kupić olejek w czystej postaci :)
OdpowiedzUsuńMożna kupić, ale nie wiem czy w Polsce - Jak na razie nie spotkałam się w sieci z tym olejkiem, ale w krajach azjatyckich m.in. w Indiach jest on znanym surowcem :)
Usuń